Mi a hang valójában?

Az energia anyaggá sűrűsödésekor először fény és hangformájában nyilvánul meg. Akár a villámlás esetében. A hindu filozófia szerint a föld keletkezésekor az om szent szó zengése töltötte be a bolygót, különböző színű fényjelenségek kíséretében. A hanggal lehet pusztítani és gyógyítani is. Nemrég feltaláltak egy fegyvert, ami egy bizonyos alacsony frekvenciájú hangot bocsát ki, mellyel leblokkolja az idegrendszert és átmeneti bénulást okoz.
Tapasztalhattuk azt is, hogy éles folyamatosan sípoló hangoktól megfájdul a fejünk, romlik a közérzetünk. Az emberi test hangelnyelő és hangvisszaverő képességét az orvostudomány is kamatoztatja, mint például az ultrahangos felvételeknél.

Hogyan hat a gyógyító hangrezgés?

A szervezetbe bejutva feltölti az üreges szerveket, majd a testünket alkotó kb. 70%-nyi vízkészletünket strukturálisan feljavítja.
Olvashattunk sokat a vízről, vízterápiákról. A rezgés úgy terül szét a szervezetünkben, mint a hullámok a tóba dobott kavics esetében. Minden egyes sejtünket felébreszti a sejtmembrán ingerlésével. Kihat a nyirokrendszerre, idegrendszerre is, optimalizálja a vízkészletünk molekuláris szerkezetét, miáltal beindul a méreganyagok kiválasztódása.
A hang több szinten hat. Mentálisan a hallható sprektumban a közérzetünket javítja, ellazít, relaxál. A felhangok segítségével alfa, théta, delta hullámhosszon a tudatalattinkból szabadítja fel az elraktározott sérelmeket, miközben rezgésekkel masszírozza testünket, szerveinket. Pihenteti, harmonizálja a két agyféltekét, ezáltal beindul a testemlékezés és különböző öngyógyító folyamatok is.

Hangterápia eszközei

Tradicionális tibeti, észak-indiai, burmai szertartások hangrezgés keltő eszközei. Gongok, harangok, thingsák, dobok, kagylókürtök és tibeti zengőtálak. Ezek együttesen, egymást kiegészítve épülnek be a hangterápiás kezelésbe.

Terápia múltja, jelene

Kezdetekben a zengőtálakat csak szertartások közben, vagy étkezési célokra használták, többnyire buddhista kolostorokban. Gyógyítás céljából használt tálak már az ajurvédában is szerepelnek, 4-5 ezer éves múltra tekint vissza. Az írott hagyatékokból táplálkozva ma is oktatják a hangterápiát, például Indiában a Varanaisi egyetemen.
Olvashatunk klinikai tesztelésről is, melynek Peter Hess az úttörője. Ő mai napig alkalmazza és oktatja a hangterápiát, többnyire külföldön.

Miből és hogyan készülnek a tálak?

Egy hangtál elkészítése megközelítőleg 70-80 munkaórát vesz igénybe három mesterember közreműködésével. Általában hét- tizenkét fémből készülnek melyet kovácsolással préselnek össze. A tálak feszültségeit faparázson vezetik le a munka végén. Ilyen manufaktúrák India északi részén, Nepálban, Tibetben találhatóak. A klasszikus „old-tálak” is onnan származnak megrendelés útján. Anyaguk: arany, ezüst, réz, vas, higany, ólom és ón. Ezek a fémek párosíthatók a hét bolygó élettani hatásával, melyek a Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Jupiter, Mars, Szaturnusz, ezáltal megteremtve a kozmikus egyensúlyt.

A tálak típusai

Méretük és hangrezonanciájuk szerint két csoportba soroljuk őket. Jin típusú: méretük kicsi, hangjuk magas frekvencián rezeg. Ezeket a test felső részén, fej közeli energiaközpontokon, jobboldali meridiánokon alkalmazzuk. A női princípiumot és az elfogadást, befele tekintést erősíti. Jang típusú tálak: nagyméretűek, öblös, -mély hangon rezonálnak.
Lelki, fizikai stabilitásunkat edzi, a test alsó pontjain, a központi csakra alatt használjuk. Baloldali meridiánokon alkalmazva, férfi oldalunkat, a kiterjeszkedést hivatott erősíteni.

Milyen problémákra kezelés…

 • Stressz, rohanó életmód okozta feszültségek oldására

 • Izomzat lazítására

 • Ízületi fájdalmak enyhítésére, megszüntetésére

 • Alhasi problémák, görcsök oldására

 • Immunrendszer erősítésére

 • Légzési problémákra

 • Koncentrálóképesség javítására

 • Fejfájásra Erőtlenségérzet megszüntetésére

 • Salaktalanításra, méregtelenítésre

 • Alvási nehézségekre

 • Helyes elmélyülés megtapasztalására